Vilt van Eef
              verrassend viltwerk     

Over mij en viltplezier

 Vilten, spelen met wol, water en zeep

Evelien Linschoten ( '67) werkte als leerkracht in het basisonderwijs en als creatief therapeut in een bejaardentehuis. Zij gaf in het verleden met haar man Borg Groeneveld diverse concerten met geïmproviseerde zang en boventonen, klankschalen en gongs.  Evelien gaf als ZZP-er bijscholingen over muziek en bewegen voor het jonge kind aan personeel binnen de kinderopvang. Sinds een aantal jaren werkt zij als werkplaatsleider op Scorlewald in Schoorl, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens haar opleidingen heeft Evelien zich ook  bekwaamd in handvaardigheid en werkte zij  onder meer met klei, papiermache en textiel. De laatste jaren zijn de eindeloze mogelijkheden van het werken met wol en het viltproces voor haar een grote inspiratiebron en wil zij haar enthousiasme over vilten graag met andere mensen delen.

In 2012 heb ik het vilten ontdekt bij Rita Koolen in Bergen. Daar raakte ik helemaal enthousiast door de mogelijkheden van het vilten  en leerde ik een aantal technieken die ik ook in  mijn werk op Scorlewald kon gebruiken.

Later volgde ik een meerdaagse cursus vilten geleid door Irene van der Wolf. Dit inspireerde mij tot het maken van gevilte kledingstukken.  Ik werk met o.a. merino lontwol, naaldvilt en zijde. Dit materiaal verwerkt ik al viltend tot tunieken, gilets,mantels en kettingen, waarvan er nooit twee dezelfde zijn.  Sommige viltwerken zijn prima draagbaar in het dagelijks leven en andere stukken zijn meer theatraal en geschikt voor speciale gelegenheden.

Alles kan met wol!

Ik raak steeds weer geboeid door het werken met wol en verwonder me over de prachtige kleurcombinaties en structuren die er te maken zijn.

“Het leuke is dat ik niets helemaal onder controle heb. Vanaf het moment dat ik met water en zeep aan het werk ga heb ik het eigenlijk nooit helemaal in de hand. Ik ben gewoon aan het spelen met wol, water en zeep. Met vilten kan je bijna alles maken. Zo geniet ik er ook erg van om kledingstukken te maken Ik bedenk van te voren wat ik wil maken en maak daar een mal voor die veel groter is dan het uiteindelijke resultaat. Op deze mal leg ik de wol. Ik kies basiskleuren uit en tijdens het neerleggen van de wol improviseer ik met andere kleuren en technieken. Als alle wol naar mijn zin is neergelegd, volgt er nog heel wat werk: de wol moet worden natgemaakt, gewreven, gerold en soms ook gegooid.  Door  rollen, wrijven en gooien gaat het werkstuk krimpen en krijgt zijn uiteindelijke juiste maat en stevigheid.  Als dat hele proces klaar is zie ik pas hoe de kleuren zijn vermengd en wat de uiteindelijke vorm van het werkstuk is geworden.   Het heeft voor mij bijna iets magisch: hoe de losse wolvezels door het vilten veranderen in een kledingstuk zonder dat daar een naaimachine aan te pas komt!”

Mijn viltatelier in OldSkoel in Burgerbrug

Sinds juni 2018 heb ik het grote geluk dat ik in ontmoetingscentrum 'OldSkoel' in Burgerbrug (NH) een prachtige ruimte kan gebruiken. Hier heb ik mijn viltatelier. Vrijwel elke vrijdag ben ik hier aanwezig van 10.15 - 13.30 uur. Er is tijd voor een praatje maar ook kunnen mijn (oud-) cursisten hier voor een klein bedrag zelfstandig vilten bij de vrijdagse viltinloop.  Hier geef ik ook mijn viltcursussen op zaterdag. De viltdagen kunnen volgens afspraak ook op een andere dag plaatsvinden . 

Naast het vilten is er bij 'OldSkoel 'nog veel meer te doen: iedere vrijdag kunt u er terecht voor een kop thee of koffie met heerlijke taart  van Jessica. Er is 2e kanskleding te koop; een prachtige brocante winkel van Tineke en Machteld, Zingen en muziekplezier van Helen Botman, Stoelmassages van Saskia; Prachtige schilderijen van fijnschilder Jan Bekker en kindercoaching van Monique Blom.  Daarnaast hebben we nog andere evenementen. Voor meer info   www.oldskoel.nl

 Oesterzwammen kweken met de Rotterzwam Growkit

Daarnaast  ben ik sinds kort de trotse beheerder van het officiële verkooppunt van de Rotterzwam growkit voor Oesterzwammen!

Stel je toch eens voor hoe leuk het is om je eigen oesterzwammen te kweken op je eigen koffieprut of deze kit cadeau te geven voor verjaardag of de komende feestdagen!    Na afspraak is voor €15,- de Rotterzwam growkit te koop en af te halen ( na een mailtje via het contactformulier) bij Oldskoel in Burgerbrug (NH) of in Groet bij Evelien thuis. Graag dus eerst even mailen of bellen voor bezoek, anders staat u wellicht voor een dichte deur. 

 

 

 

 

Kaart